Leemstuc op de muur.

Leemstuc bestaat uit volledig natuurlijke grondstoffen: klei, silt en zand vermengd met water. Soms wordt er nog wat stro of cellulose toegevoegd. Het is een van de oudste bouwmaterialen ter wereld. In Nederland en Duitsland zijn de vakwerkhuizen bekend: leem vermengd met los stro (en vaak koeienpoep), afgewerkt met kalk. Maar overal ter wereld werd en wordt leem gebruikt. Gezien de vele voordelen van leem is dat niet zo vreemd.

 

Eigenschappen: leemstuc is gezond

Met leem op de muur heb je een ademende, regulerende laag in je huis. Het werkt als het ware als een spons: is het in huis te vochtig, dan neemt het vocht op. Is het juist te droog, dan staat het vocht af. Ook voelt een wand met leemstuc koel in de zomer en warm in de winter. Daardoor zorgt leem voor een zeer prettig binnenklimaat. Doordat de vochtigheidsgraad nooit te hoog wordt, hebben schimmel en huismijt geen kans. Meer lezen over de vochtwerking van leem.

 

Soorten leemstuc: basisleem en leemfinish

Hoe dikker de laag leem op je muur, hoe groter het klimaateffect ervan. Ideaal is een laag van 3 cm., maar vanaf 1 cm. merk je al effect op de vochthuishouding. Voor zo'n dikke laag wordt basisleem gebruikt. Deze leem droogt bruin op. Lichtbruin, geelbruin of roodbruin, afhankelijk van de plek waar de leem wordt gewonnen.

 

Basisleem kan zo worden gelaten, of worden afgewerkt met finishleem. Dat is een dun laagje waarin cellulose of zetmeel verwerkt is voor de stevigheid. Finishleem is in verschillende kleuren te verkrijgen en kan worden bijgemengd met kleurpigment, waardoor het aantal kleurschakeringen vrijwel onbegrensd is. Afwerken met leemverf is ook een mogelijkheid. Leemverf is in vele prachtige kleuren te verkrijgen. In onze winkels kan je naar kleurstalen vragen.

Finishleem kan ook op zichzelf gebruikt worden. Het is heel geschikt om binnenwanden mee af te werken in plaats van met gipsstuc.

 

Leemstuc bij nieuwbouw

De wanden van een nieuwbouwhuis afwerken met leem heeft vele voordelen. Misschien heb je zelf wel eens verzucht dat oude woningen toch altijd meer sfeer hebben. Door het gebruik van leem krijgt een woning direct een doorleefde, warme sfeer – nooit weg in de kille uitstraling van de meeste nieuwbouwhuizen. Het effect van leemverf is ultramat en 'aaibaar', heel wat anders dan het steriele, strakke effect van gipsstucwerk. Alhoewel leemstuc ook strak en glad afgewerkt kan worden, kan het ook juist wat grover opgezet worden voor een stoerdere look. Perfect voor huizen waar niet alles perfect hoeft te zijn!

 

Los van de uitstraling heeft leemstuc juist in nieuwe huizen een positief effect op de milieubelasting. Er worden geen chemische componenten aan toegevoegd en voor de winning wordt relatief weinig energie verbruikt. Een ander voordeel is dat leem in principe eindeloos hergebruikt kan worden. Door het nat te maken wordt het weer zacht en zo kunnen beschadigingen hersteld worden, of zelfs de hele laag van de muur geschraapt worden en opnieuw gebruikt. Ook is in nieuwbouw de concentratie van uitstoot van irriterende chemische stoffen hoog. Denk aan kit, PUR, verf, beton en gips. Leem heeft dit probleem niet omdat het een volledig natuurlijk product is.

 

Leemstuc bij bestaande bouw

Ook in bestaande bouw kan leemstuc voor een prettiger leefklimaat en een aantrekkelijke uitstraling zorgen. Wanneer je voor een dikkere laag leem gaat, is het wel verstandig om de draagkracht van de muur te checken. Het gewicht van zo'n dikke laag kan behoorlijk oplopen. De ondergrond moet voldoende hechting bieden: hoe grover hoe beter. Wanneer de ondergrond te glad is, kan een korrelige voorstrijk gebruikt worden.

 

Hoe breng je leemstuc aan

Er bestaan verschillende gespecialiseerde stukadoors die ervaring hebben met leem. Vergeleken met andere stucmethodes is leemstuc echter vrij makkelijk zelf te leren. In ons volgende blog geven we meer informatie over het zelf aanbrengen van basisleem of leemfinish. Woonwinkel Atrium geeft graag informatie over zelf verwerken van leem, maar kan ook doorverwijzen naar goede stukadoors. Kom langs in onze winkels in Arnhem of Nijmegen, of neem contact op met Atrium. of lees de Blog: Leemstukadoren in 6 stappen

WhatsApp met ons