Bezoek aan Auro fabriek

Verslag van onze importeur van haar bezoek aan de AURO fabriek in Braunschweig (Duitsland).

Het doel van dit bezoek was onder andere om meer informatie te krijgen over de nieuwe en vernieuwde producten van AURO en natuurlijk over het belangrijkste…. de nieuwe kleurmengmachine “colours for Life”

Er wordt hier en daar al gewerkt met de kleurmengmachine en de kans is groot dat deze ook in Nederland geïntroduceerd wordt. Met de kleurmengmachine die 100% natuurlijke pigmenten heeft is het mogelijk om 800 verschillende kleuren te maken in dispersie muurverven, leemverf en de lakken van AURO dat biedt natuurlijk hele nieuwe mogelijkheden! Maar daarover later meer….

In de ochtend hebben we een lezing gehad over slimme balans tussen ecologie en innovatie, hoe lastig het is voor toch een relatief kleine fabriek (ong. 50 werknemers) om vooruitstrevend, innovatief en toch ecologisch te zijn zonder al te veel compromissen. Dat die compromissen hier en daar gedaan worden is onontkoombaar maar altijd tijdelijk.

Groot gevaar voor AURO is de merken die beweren dat ze groen zijn, maar dat niet echt zijn. De meeste waterverdunbare verven zijn niet “groen” terwijl dat vaak wel gedacht wordt, hierdoor worden mensen op het verkeerde been gezet. Deze merken gebruiken niet ecologische en vaak schadelijke maar goedkopere grondstoffen waardoor Auro producten ten onrechte duurder lijken.

Na een kop koffie werd het nieuwe laksysteem van Auro besproken, de vernieuwde 250/260 lak is nu ook ontwikkeld met het nieuwe Replebin bindmiddel die ook gebruikt wordt in de dispersie muurverven. Groot voordeel hiervan is dat de lak niet meer vergeeld en zeer snel droogt! Het was echt een eye opener toen wij de nieuwe lak zelf mochten uitproberen. Waar de ‘oude’ versie van de 250/260 vaak problemen gaf met vloei en dekking is de ‘nieuwe’ versie een verademing. De verf dekt goed, vloeit mooi en is na een half uurtje droog!! Daarnaast is de verf gemakkelijk met gewoon schoon water uit de kwast te spoelen.

Na de fantastische lunch kregen we een rondleiding door de fabriek. Leuk om eens met eigen ogen te zien waar de verf eigenlijk gemaakt wordt. Te beginnen bij het eindproduct, hiermee bedoel ik niet de verf maar het afval van het productieproces. Aan het einde van een productie batch verf van ongeveer 800 Liter wordt het vat waarin het gemaakt is schoongemaakt met water, dit water wordt door leidingen gevoerd naar een soort jutezakken waar het vocht doorheen gaat en de vaste deeltjes achterblijven. Deze vaste verfdeeltjes worden na droging opgehaald door een tuindersbedrijf om te composteren. Het water wordt gezuiverd en schoon in het naastgelegen kanaal gepompt, dit afvalwater wordt maandelijks gecontroleerd.

Na de rondleiding zijn we nog bijgepraat over een aantal geheel nieuwe producten van AURO, producten die wij nog niet in ons assortiment hebben omdat wij hier eerst meer over te weten willen komen. Zodra er nieuwe producten van AURO worden geïntroduceerd komt het hier op de website.

 

Yfke Modderman

WhatsApp met ons