Sfeervolle Verlichting

Sfeervolle en duurzame verlichting

De dagen worden korter en de lampen gaan weer eerder aan. Wel zo fijn om dan niet alleen een sfeervolle maar ook duurzame verlichting te hebben. Ondanks het gloeilampenverbod uit 2009 blijkt het gemiddelde Nederlandse huishouden nog helemaal niet zo verlicht: veel mensen zijn huiverig voor LED-lampen en vervangen hun gloeilampen pas als ze kapot zijn.

LED of spaarlamp?

Dat de gloeilamp meer energie verbruikt en ook nog eens veel korter meegaat dan alle andere soorten lampen, mag inmiddels wel als bekend worden verondersteld. Maar wat was er nou ook al weer mis met de spaarlamp? Vergeleken met de gloeilamp was de spaarlamp al een hele vooruitgang. Maar vergeleken met LED scoort de spaarlamp op alle fronten minder goed. Ze verbruiken meer energie, gaan minder lang mee en zijn kwetsbaarder. Ook hebben ze, in tegenstelling tot LED-lampen, tijd nodig om op volle sterkte te komen. Bovenal bevatten spaarlampen meer kwik, waardoor de productie maar ook de verwerking aan het einde van hun levensloop belastender is voor het milieu. 

Weggooien is zonde?

Heb je nog gloeilampen en vind je het zonde om die te vervangen voor LED-lampen als ze nog niet stuk zijn? Voor zowel je portemonnee als het milieu is het slimmer om dat wel te doen. Omdat LED-lampen vrij prijzig zijn in aanschaf kan de drempel om ze te kopen wanneer je gloeilampen het nog prima doen hoog zijn. LEDs verbruiken echter maar een fractie van de energie die gloeilampen nodig hebben voor dezelfde lichtopbrengst: slechts 3 tot 9 procent. Dat maakt dat ze veel goedkoper in het gebruik zijn dan gloeilampen. Tel daarbij op dat je LED-lamp gemiddeld 50 keer langer meegaat dan je gloeilamp en je begrijpt dat je met LED goedkoper uit bent. De energie die het kost om een nieuwe LED-lamp te produceren, win je binnen 300 branduren terug. Let bij aanschaf wel op het energielabel, want ook bij de energiezuinige LEDs kan dat nog verschillen. A++ is het meest energiezuinig.

Sfeervolle verlichting

LED-lampen hebben nog te kampen met vooroordelen die ontstaan zijn ten tijde van de eerste generatie LEDs. Deze lampen gaven een kil, blauwig licht. Niet bijster sfeervol. Inmiddels zijn LED-lampen zo doorontwikkeld dat ze te krijgen zijn in verschillende lichtkleuren, van helderwit tot warm oranje. De lichtkleur wordt aangegeven in Kelvin. Minder Kelvin is warmer, meer Kelvin is koeler. Standaard is 2700K. Dat is vergelijkbaar met de gloeilamp. 

De lichtsterkte wordt aangegeven in lumen. Hoe meer lumen, hoe meer licht. Vaak wordt op de verpakkingen aangegeven hoeveel Watt de lamp in 'gloeilampentaal' zou zijn. Een gloeilamp van 40 Watt geeft 400-500 lumen. 

Naast de lichtkleur en -sterkte bepalen de armatuur, lampenkap en -voet natuurlijk ook hoe sfeervol je verlichting is. Atrium verkoopt verschillende lampen van mooie materialen die voor een prettig gefilterd licht zorgen. De betaalbare én fair trade geproduceerde Lokta is van handgeschept papier en verkrijgbaar in verschillende kleuren, elk met hun eigen uitstraling. Daarnaast verkopen wij de prachtig vormgegeven lampen van Domus.  Deze lampen zijn gemaakt van mooie, natuurlijke materialen als massief, geolied beukenhout en lunopal, geolied en afneembaar stevig papier. Bovendien zijn ze op verschillende manieren in te stellen en te gebruiken.

WhatsApp met ons