Waarom spoel je drinkwater door de wc

Het Nederlandse leidingwater is zo'n beetje het schoonste water dat verkrijgbaar is. Toch wordt maar ongeveer 1% van dat fijne, schone drinkwater daadwerkelijk gebruikt om te drinken. Zonde toch?

Waterslurpers

In het diagram hieronder is te zien dat verreweg het meeste drinkwater wordt verbruikt onder de douche: bijna de helft spoelt door het doucheputje. De douche wordt op de voet gevolgd door het toilet en de wasmachine als grootste waterslurpers. Je drinkwaterverbruik verminderen kan op verschillende manieren, van heel simpel tot iets ingewikkelder (maar wel effectief).

Waterbesparend douchen

Omdat je tijdens het douchen nog wel eens water binnenkrijgt, wordt het niet aangeraden om met ander water dan leidingwater te douchen. Maar omdat onder de douche zo véél water wegspoelt, heeft het al snel zin om daar op te besparen. De allersimpelste manier is natuurlijk iets korter douchen. Er bestaan allerlei douchetimers om bij te houden hoe lang je onder de douche staat. Leuk om er een spelletje van te maken, al kun je je afvragen of het fabriceren van die gadgets opweegt tegen het bespaarde water. Voor het milieu – en je humeur – is het wellicht beter om een liedje van exact vijf minuten uit je hoofd te leren en precies voor het einde uit de douche te stappen. En dan niet stiekem langzamer gaan zingen natuurlijk!

Een waterbesparende douchekop is een andere makkelijke manier om je douchewaterverbruik in te perken. De allerzuinigste douchekop is die van de Nieuwe Ambachterij. Deze douchekop verbruikt slechts 4 liter water per minuut, volgens ervaringsdeskundigen zonder verlies van comfort. De meeste spaardouchekoppen zitten aan een verbruik van 6 tot 10 liter per minuut. Een normale douchekop verbruikt zo'n 10 tot 15 liter per minuut, en regendouches tot wel 25 liter.

Toilet en wasmachine zonder drinkwater

Het gebruik van gezuiverd drinkwater voor toilet en wasmachine dient geen enkel nut, tenzij je regelmatig uit de WC drinkt. Helaas worden huizen over het algemeen met maar één leidingensysteem opgeleverd. Dat systeem scheiden in een drinkwater- en regenwater- of grijswatersysteem vergt dan ook enige verbouwing. Handige types draaien hun hand daar niet voor om. Google maar eens op 'DIY rainwater toilet' of 'DIY grey water toilet' en je vindt vele instructiefilmpjes en ervaringen. Voor wasmachines geldt hetzelfde. Groot voordeel van regenwater is dat het geen kalk bevat, waardoor je met regenwater gewassen kleding zachter blijft en je wasmachine en toilet minder aanslag krijgen.

Ga je wat meer hardcore dan zet je gewoon een emmer onder de wastafel, in de douche of onder het fonteintje en spoel je daar je WC mee door.

Planten houden van regenwater

Een regenton op de dakgoot aansluiten is al wat meer ingeburgerd. Voor de afkoppeling van hemelwater is bovendien in veel gemeentes subsidie beschikbaar. Behalve dat je hiermee drinkwater bespaart, voorkom je namelijk ook dat er tijdens regenbuien grote hoeveelheden water in het riool terechtkomen. Overigens zijn vrijwel alle planten – binnen en buiten – gelukkiger met regenwater dan met leidingwater, ook weer omdat ze liever geen kalk in hun water willen. Een simpele regenton volstaat. Wil je meer verschil maken? Overweeg dan de regenzuil, die maar liefst 400 liter kan opvangen en door zijn hoogte voldoende druk geeft om je tuin te besproeien. In de regio Arnhem-Nijmegen wordt de regenzuil ook nog eens gratis aan huis geleverd.

WhatsApp met ons