Welke vloerbedekking bij astma of allergie?

Mensen met astma of luchtwegallergieën kunnen veel last ondervinden van fijnstof in huis. Kiezen voor de juiste vloerbedekking kan helpen om de hoeveelheid fijnstof te beperken.

 Fijnstof in huis

Fijnstof wordt vooral geassocieerd met dieselvrachtwagens en zware industrie, maar het komt ook in huis voor. Sterker nog, vaak is de concentratie fijnstof binnenshuis hoger dan buiten: soms tot wel zestig keer zo hoog. Daarmee worden de wettelijke normen die buitenshuis voor fijnstof gelden, binnenshuis ruimschoots overschreden.

 Fijnstof wordt binnen vooral geproduceerd tijdens het koken: braden van vlees en wokken leiden tot hoge concentraties fijnstof. Een goede afzuigkap en voldoende ventilatie kan helpen. Ook binnenshuis roken en open haarden zorgen voor veel fijnstof binnenshuis. Fijnstof kan zich mengen met vluchtige stoffen uit bijvoorbeeld nieuw drukwerk, nieuwe meubels, verf of lak en zo een ongezonde cocktail vormen.

 De juiste vloer bij astma of allergie

Goed, een afzuigkap met voldoende vermogen, geen open haard en binnen niet roken dus. Wat ook kan helpen: de juiste vloerbedekking. Veel mensen denken dat harde vloerbedekking het beste is voor allergiegevoelige mensen. Dit type vloerbedekking is immers makkelijk te reinigen en er blijft geen stof in hangen, is de gedachte. Toch blijkt uit onderzoek van de DAAB, de Duitse allergie- en astmabond, dat de gemiddelde hoeveelheid fijnstof in de lucht in woningen met een gladde vloer tweemaal zo hoog als in woningen met een vloerbedekking van textiel. Dat komt doordat het aanwezige stof in ruimtes met gladde vloeren door de lucht zweeft. Een zachte vloerbedekking neemt het fijnstof juist op, waardoor het voor minder irritatie zorgt. Dat geldt met name voor niet-statische materialen, zoals vloerbedekking van wol  of van kokos, sisal of zeegras.. Een vloerbedekking van synthetisch materiaal is wel statisch en werkt juist mee aan het veroorzaken van zware lucht. Dit is lucht waar vervuiling door statische lading in samenklontert. Daardoor adem je een nog hogere concentratie vervuild stof in.

 Schoonmaken

Voldoende schoonmaken helpt vanzelfsprekend ook om de concentratie fijnstof te beperken. Een gladde vloer moet om de dag vochtig gedweild worden. Bij een vloerbedekking van textiel is het voldoende om eens per week goed te stofzuigen. Let bij de aanschaf van de stofzuiger op een deugdelijk HEPA-filter én op de stofuitstoot. Soms zijn stofzuigers namelijk ‘lek’, waardoor ze ondanks goede filters toch het opgezogen stof weer rondblazen. De Consumentenbond geeft hier meer informatie over stofzuigers en stofallergie. Vergeet ook niet om de stofzuigerzak elke vier tot zes weken te vervangen, ook als hij nog niet vol zit. Een nog betere keuze is een centraal stofafzuigsysteem.

 Bronnen:

TNO over fijnstof dat vrijkomt bij het koken 

Het tijdschrift van DAAB over het onderzoek naar vloerbedekking (Duits) 

Samenvatting van het onderzoek naar vloerbedekking (Nederlands)

WhatsApp met ons