Ecomeubels

Ecomeubels – 5 tips om je huis gezond en milieuvriendelijk in te richten

 

Wat maakt een meubel eigenlijk eco? En is een niet-milieuvriendelijk meubelstuk automatisch ongezond?

 

Bij ecologisch meubilair wordt tijdens de productie rekening gehouden met materiaal, afwerking en het uiteindelijke gebruik. Het materiaal is zo natuurlijk mogelijk, denk bijvoorbeeld aan massief hout, wol of metaal. Houten meubels afwerken kan op een  milieuvriendelijke wijze met (lijn)olie, bijenwas of zeep. Een duurzaam meubelstuk valt niet na twee jaar gebruik uit elkaar, maar gaat lang mee en is van goede kwaliteit. Tot slot kun je bij ecomeubels ook denken aan stoelen waarop je actief zit, zoals de stoelen van Varier  of Moizi.

 

Actief zitten  is een stuk gezonder dan passief zitten. Maar er zitten meer gezondheidsrisico's aan niet-ecologisch afgewerkte meubels. Lijm, formaldehyde en verschillende kunststoffen kunnen nog tot geruime tijd na de aanschaf toxische stoffen uitscheiden. Lijm en formaldehyde vind je bijvoorbeeld in meubels van verlijmd hout: multiplex, OSB, spaanplaat of MDF. Kunststoffen vind je als vulling in bankstellen en matrassen, maar ook in vloerbedekking. Dat zit of ligt toch een stuk minder lekker...

 

Tips

 

1.Let op het materiaal. Zoek naar natuurlijk, zo min mogelijk bewerkt materiaal. Vaak wordt verlijmd hout afgewerkt met een dun laagje fineer, waardoor het er 'massief' uitziet. Let dan op de kopse kanten van het hout: wanneer de lijnen in het hout daar niet doorlopen, heb je te maken met fineer.

 

2.Vraag naar de afwerking. Veel lak, vernis en verf bevat een hoog gehalte aan vluchtige stoffen die ook na droging voor gezondheidsproblemen en een slecht binnenklimaat kunnen zorgen. Natuurverf, olie, zeep en bijenwas hebben deze eigenschappen niet.

 

3.Koop tweedehands. Gebruikte meubels hebben hun toxische stoffen uit kunnen dampen, en hergebruik is duurzaam.

 

4.Test de stevigheid. Voelt een nieuw stoeltje nu al gammel aan? Dan kun je er wel vanuit gaan dat het niet lang mee zal gaan. Let ook op de verbindingen: ambachtelijke houtverbindingen zijn bedacht om generaties lang mee te gaan. Plastic pinnen zijn dat niet. Elke paar jaar nieuwe meubels aanschaffen is natuurlijk niet zo milieuvriendelijk.

 

5.Kies voor een 'actieve' stoel. Een groot deel van de dag brengen we zittend door en dat zitten het nieuwe roken is, is geen nieuws meer. Met een stoel waarop beweging gestimuleerd wordt, verlaag je de risico's beduidend.

WhatsApp met ons