Natuurlijk slapen

Natuurlijk  Slapen

Tot een van de meest belangrijke dingen in een mensenleven behoort het slapen. Een derde van ons leven besteden we eraan. En alhoewel dutjes in de trein en op het strand oogluikend getolereerd worden, wordt het "echte" slapen geacht plaats te vinden in een bed. Een bed is, zoals de van Dale dat aangeeft, een 'slaapplaats voor mensen'. Door de jaren heen is die slaapplaats nogal aan verandering onderhevig gebleken, van strozak en bedstee, via hemelbed en hangmat tot waterbed. Echter een ding veranderde niet: we slapen nog steeds (nagenoeg) horizontaal. Was slapen echter vroeger iets dat noodzakelijker wijze moest plaatsvinden, tegenwoordig worden we ons meer en meer bewust van de kwaliteit van het slapen en de invloed die het heeft op ons dagelijks functioneren. het "slaapgebeuren" krijgt steeds meer aandacht en terecht. Waarom nu, moeten we zoveel aandacht aan de kwaliteit van de slaapplek en slapen besteden. Want wanneer we slapen, zou je denken, zijn we ons toch van niets meer bewust?! Maar juist 's nachts regenereert ons lichaam van de indrukken en inspanningen opgedaan tijdens de dag. En juist tijdens onze slaap, wanneer het immuunsysteem minder actief is, zijn we gevoeliger voor allerlei stressfactoren. De slaap zou voor de mens een totaal rustpunt moeten zijn, maar helaas ontspannen veel mensen onvoldoende door een gebrekkige kwaliteit van hun slaap. Waaraan moet worden voldaan om een goede slaapplek te creëren en daardoor de kwaliteit van onze slaap positief te beïnvloeden?

Algemene criteria:

-  De ruimte waarin geslapen wordt moet rustig zijn en een prettige sfeer uitstralen

-  De ruimte moet voldoende geventileerd worden; de kwaliteit van de ingeademde lucht bepaald mede het welzijn van ons organisme.

-  Het bed moet ruim genoeg zijn.

-  Het bed moet voldoende stevig zijn om ons lichaam te ondersteunen en voldoende zacht om comfortabel te zijn.

-  Het materiaal dat gebruikt wordt voor matras, dekbed en beddengoed, moet de natuurlijke functies van de huid ondersteunen.

-  Het materiaal dient tevens een goed vochtregulerend vermogen te bezitten.

-  Natuurlijk mag van een bed ook een lange levensduur verwacht worden.

Ecologische criteria:

-  De gebruikte materialen moeten vrij zijn van emissie van schadelijke gassen.

-  Ze mogen niet statisch oplaadbaar zijn, ivm het ontstaan van "dikke lucht" schadelijk voor mensen met gevoelige luchtwegen.

-  Voorkeur voor afwerking van het massief houten bed met olie en was.

-  De matras bij voorkeur samengesteld uit 90-95% natuurrubber met een afdekking van wol of katoen. (liefst biologisch)

-  Wenselijk is ook dat de matras een afritsbare tijk heeft.

-  de dekbedden, in een hoes van onbehandelde katoen, zijn van natuurlijke liefst biologische materialen. B.v. warme wol, neutrale katoen of koele en      lichte wildzijde.

-  Het beddengoed is van onbehandelde katoen, zijde of linnen dat ongeverfd is i.v.m. de verfstoffen.

Als laatste maar daarom niet minder belangrijk,
Biologische criteria:

-  Het beste is te slapen in een richting die Noord -> Zuid georiënteerd is. We ervaren dat als diepgaand rustgevend.

-  De slaapplek dient vrij te zijn van storende elektrische en elektromagnetische invloeden van b.v. wekker, radio, computer, bedlampje en elektrische      bedrading etc., de zogenaamde technische straling.

-  De slaapplek dient vrij te zijn van storende geopatische invloeden, in de volksmond aardstralen genoemd, de zogenaamde terrestrische straling.

-  Ook is het wenselijk dat er zo weinig mogelijk, of liefst helemaal geen, metaal in matras bodem of bed verwerkt is. Dit omdat metaal als antenne        kan fungeren voor allerlei soorten straling en magnetische velden kan versterken.

Het spreekt voor zich dat een groot deel van bovenstaande zaken tevens van belang kan zijn bij de verdere inrichting van de slaapkamer. De gebruikte materialen voor de vloer, de gordijnen, ja zelfs de gebruikte kleuren zullen in hoge mate bijdragen aan het welbevinden tijdens de slaap.

En de slaap is het waard om onze aandacht te krijgen, want om met Heinrich Heine te spreken, "Schlaf ist doch die kostlichste Erfindung"!

WhatsApp met ons