Een huis dat leeft

Een huis dat leeft.

Wie een plastic jas draagt, voelt al snel een onaangemane klammigheid ontstaan. Hetzelfde geldt eigenlijk voor een huis waarin veel kunststof is verwerkt: dat woont niet aangenaam, zo vinden Ton Aalbers en zijn broer Guus, eigenaars van woonwinkel Atrium.

Welbehagen is een term die regelmatig valt als je met Ton Aalbers over wonen praat. “Ik was aanvankelijk binnenhuisarchitect, maar dat beviel me niet. Ik wilde geen plaatje afleveren; ik was geïnteresseerd in echt wonen, in huizen waar het leefklimaat voorop stond. Ik was bovendien bezorgd over het milieu en merkte dat er nauwelijks duurzame producten te vinden waren.” Zo is Atrium ontstaan, een verkooppunt van materialen voor het huis die het leefklimaat – en daarmee het welbehagen – verbeteren.

Stofjes

Dat het gebruik van duurzame, natuurlijke materialen van belang is voor milieu en maatschappij, is langzamerhand geen nieuws meer. Maar ze leveren ook een positieve bijdrage aan je gezondheid, legt Ton uit. “De materialen die je gebruikt, zijn van invloed op de kwaliteit van de lucht in huis. Door de aanwezigheid van synthetische materialen – en daar vallen bijvoorbeeld ook verf en lak onder – ontstaat een statische lading in de lucht. Die lucht bevat allerlei stofdeeltjes, gassen en vluchtige stoffen. Door de statische lading blijven die aanwezig in de lucht, in plaats van neer te dalen. Je ademt daardoor veel fijne stofdeeltjes in, en dat is schadelijk voor je longen. Verder gaan vluchtige stoffen nieuwe chemische verbindingen met elkaar aan. Ook die krijg je naar binnen, wat allergieën kan veroorzaken.”

Mooi

Er is natuurlijk nog iets anders dat te maken heeft met welbehagen in huis, en dat is schoonheid. En ook die is volop te vinden in de wereld van duurzame producten. Schitterende vloeren en tafels van bamboe bijvoorbeeld  Massief houten keukens alles geolied in plaats van gelakt. “Dat is niet alleen beter voor de luchtkwaliteit in je huis, maar de anti-bacteriële werking van het hout blijft zo ook intact”, licht Ton toe. Kalkverf in prachtige kleuren. Vloerbedekking van natuurlijke materialen. De speelse en toch klassieke stoelen van Variér (voorheen Stokke).

Ook de deurmat

Wie zowel van het milieu als van zichzelf houdt, doet er dus goed aan eens bij Atrium rond te kijken. De winkel bestaat al ruim 20 jaar, waardoor de eigenaren inmiddels zo’n beetje alles weten van verf, woninginrichting (inclusief keuken en slaapkamer), bouwmaterialen (zoals lemen wanden), verwarming enzovoort. Bovendien is men hier consequent in het doorvoeren van de eigen principes: zelfs de onderkant van een deurmat bestaat uit mens- en milieuvriendelijk materiaal, in plaats van een laagje pvc. “Je huis zou een derde huid moeten zijn”, zegt Ton. “Het moet leven en ademen.”

WhatsApp met ons