Dat is nou natuurverf

Natuurlijk en natuurlijk

Het woord natuurlijk geeft mensen vaak een goed gevoel. Natuurlijk wordt niet geassocieerd met giftige chemische middelen, er wordt aan natuurlijke kleurstoffen gedacht en er worden zeker geen zware en hoog technologisch industriële processen verwacht.Omdat natuurlijkheid steeds vaker wordt geclaimd als verkoopargument, ook voor producten die vooral uit aardolie zijn gemaakt, heeft natuurverf fabrikant Aquamarijn een Natuurverfclassificatie opgesteld. Deze maakt duidelijk hoe natuurlijk natuurverf is.

Natuurverven zijn verfproducten die gemaakt worden met oogstbare en minerale grondstoffen. Daarbij moet je denken aan lijnoliën, wassen, harsen en natuurlijke pigmenten. Ze belasten het milieu minimaal bij zowel de grondstofproductie, productie, verwerking en in de afvalfase.  Op en top Natuurlijk dus! Verf wordt gemaakt om materialen te beschermen of te decoreren. Alle verfsoorten bestaan hoofdzakelijk uit drie hoofdbestanddelen: bindmiddel, oplos- of verdunningsmiddelen en pigment, daarnaast zijn er nog een aantal hulpstoffen. Door de bloei van de chemische aardolietechnologie kan uit aardolie elk gewenst molecuul worden gemaakt. De groei en de mogelijkheden die deze chemische industrie levert overschaduwd volledig de ontwikkelingsmogelijkheden van natuurlijke materialen. De roetzwarte keerzijde (vervuiling van lucht, bodem en water) van de chemische technologie wordt nog steeds niet in haar volle omvang waargenomen en zeer zeker onderschat.

Gezondheid

Naast de discussie over natuurlijke grondstoffen gaat het steeds meer over het gezondheidsaspect  van de verf. Hiermee wordt dan bedoeld dat er geen oplosmiddelen meer in verven mogen zitten. Maar ook de Natuurverven hebben nu een totaal oplosmiddelvrije lijn. Van muurverf tot lak en van beits tot vloerolie. Gezond en natuurlijk, dat is nou natuurverf. De reeds bekende positieve eigenschappen van natuurverven bestaan nog steeds;  het ademende vermogen, de zachte natuurlijke geur, het prettige aanvoelen van oppervlakten, het sfeervolle kleurbeeld. Allemaal eigenschappen die het binnenmilieu actief verbeteren en zo een positieve invloed hebben op het klimaat in huis en daarmee ook op de gezondheid van haar bewoners. Kortom, je voelt het, er is met natuurverf gewerkt!

WhatsApp met ons